Print Options:

Lampion z dyni

Yields1 Serving

Będziesz potrzebować
 1 dynia zwyczajna
 1 ostry nóż
 1 nożyk do tapet
 1 mazak lub wydrukowany wzór
 1 łyżka do usunięcia miąższu
Krok po kroku
1

2

Zacznij od zaznaczenia sobie miejsca wokół łodygi z którego wytniesz wieko lampionu. Wybrana przeze mnie dynia była bardzo mała, dlatego też wieko wycięłam w odległości ok. 3 cm wokół łodygi. Zaczęłam od wbijania noża w odległościach około 2 cm po obrysowanej linii, a później połączyłam ze sobą nacięcia i mogłam z łatwością podnieść wieko za łodygę. Wieko oczyściłam z włókien, po czym zaczęłam wydrążać wnętrze.

3

Dynia zwyczajna ma mało miąższu, ale zawiera dużo pestek, które warto zatrzymać i wysuszyć. Dlatego też, oddzieliłam pestki od włókien. Włókna wyrzuciłam, a pestki włożyłam na 30 minut do piekarnika na temp. 50 stopni. Po wyschnięciu będą zdrową przekąską.

4

Gdy masz już pustą w środku dynię, narysuj wzór który chcesz wyciąć. Internet pełen jest inspiracji i gotowych przykładów. Nawet jeśli nie radzisz sobie z rysowaniem, wystarczy, że ściągniesz wzór wydrukujesz, nakleisz na dynie i natniesz wzdłuż linii. Przy nacinaniu przydaje się cienki i ostry nożyk do tapet, dzięki któremu łatwo zaprojektować linię cięcia, po której będziemy się wbijać w dynię. Ja w najpierw wbijam się w dynię po kawałku wycinając sobie małe kwadraciki, które łatwiej usunąć bez uszkadzania wzoru.

5

Kiedy już wytniesz otwory, w miejscach które mają pozostać, obierasz tylko skórkę, ostrożnie by nie obciąć całego fragmentu.

6

Mój lampion z dyni gotowy. Teraz Twoja kolej, powodzenia!