Jak samodzielnie zrobić hydrolat

DifficultyBeginner
Prep Time5 minsCook Time45 minsTotal Time50 mins

Będziesz potrzebować
 50 ml wody destylowanej
 4 łyżki suszonych liści pokrzywy
 1 szt. kawiarki
 kilka kropli ekokonserwantu (opcjonalnie)

Krok po kroku
1

W pierwszej kolejności należy napełnić zbiornik kawiarki wodą destylowaną. Tyle ile nalejecie wody tyle otrzymacie hydrolatu, dlatego pamiętajcie o ekokonserwancie jeśli nie planujecie zużyć go w ciągu 4-5 dni.

2

W koszyczku kawiarki umieść liście pokrzywy lub innej rośliny, z której chcesz otrzymać hydrolat.

3

Podgrzej kawiarkę na małym ogniu do otrzymania wodnej esencji.

4

Odczekaj aż esencja ostygnie i przelej ją do ciemnego słoiczka z atomizerem. Dodaj ekokonserwant lub zużyj hydrolat w maksymalnie 4-5 dni. Przechowuj w lodówce.

Ingredients

Będziesz potrzebować
 50 ml wody destylowanej
 4 łyżki suszonych liści pokrzywy
 1 szt. kawiarki
 kilka kropli ekokonserwantu (opcjonalnie)

Directions

Krok po kroku
1

W pierwszej kolejności należy napełnić zbiornik kawiarki wodą destylowaną. Tyle ile nalejecie wody tyle otrzymacie hydrolatu, dlatego pamiętajcie o ekokonserwancie jeśli nie planujecie zużyć go w ciągu 4-5 dni.

2

W koszyczku kawiarki umieść liście pokrzywy lub innej rośliny, z której chcesz otrzymać hydrolat.

3

Podgrzej kawiarkę na małym ogniu do otrzymania wodnej esencji.

4

Odczekaj aż esencja ostygnie i przelej ją do ciemnego słoiczka z atomizerem. Dodaj ekokonserwant lub zużyj hydrolat w maksymalnie 4-5 dni. Przechowuj w lodówce.

Jak samodzielnie zrobić hydrolat

Leave a Reply