
Lampion z dyni
Wbrew pozorom nie trzeba być mistrzem Carvingu żeby zrobić sobie lampion z dyni na Halloween. Dynia jest bardzo twardym warzywem, co zdecydowanie ułatwia jej wycinanie (nawet tym nie wprawionym), wystarczy dobrze zaostrzony nożyk.
Jesienią w sklepach możemy znaleźć kilka rodzajów dyni, najpopularniejsze to dynia zwyczajna, piżmowa i hokkaido. Do gotowania i pieczenia najlepiej nadają się dynia piżmowa i hokkaido. Mają one najwięcej miąższu, a dyni hokkaido nie trzeba nawet obierać. Dynia zwyczajna w środku jest pełna pestek, ma stosunkowo mało miąższu i twardą skórkę, dlatego najlepiej nadaje się na lampion.
Jak zrobić sobie taki lampion z dyni
Zacznij od zaznaczenia sobie miejsca wokół łodygi z którego wytniesz wieko lampionu. Wybrana przeze mnie dynia była bardzo mała, dlatego też wieko wycięłam w odległości ok. 3 cm wokół łodygi. Zaczęłam od wbijania noża w odległościach około 2 cm po obrysowanej linii, a później połączyłam ze sobą nacięcia i mogłam z łatwością podnieść wieko za łodygę. Wieko oczyściłam z włókien, po czym zaczęłam wydrążać wnętrze.
Dynia zwyczajna ma mało miąższu, ale zawiera dużo pestek, które warto zatrzymać i wysuszyć. Dlatego też, oddzieliłam pestki od włókien. Włókna wyrzuciłam, a pestki włożyłam na 30 minut do piekarnika na temp. 50 stopni. Po wyschnięciu będą zdrową przekąską.
Gdy masz już pustą w środku dynię, narysuj wzór który chcesz wyciąć. Internet pełen jest inspiracji i gotowych przykładów. Nawet jeśli nie radzisz sobie z rysowaniem, wystarczy, że ściągniesz wzór wydrukujesz, nakleisz na dynie i natniesz wzdłuż linii. Przy nacinaniu przydaje się cienki i ostry nożyk do tapet, dzięki któremu łatwo zaprojektować linię cięcia, po której będziemy się wbijać w dynię. Ja w najpierw wbijam się w dynię po kawałku wycinając sobie małe kwadraciki, które łatwiej usunąć bez uszkadzania wzoru.
Kiedy już wytniesz otwory, w miejscach które mają pozostać, obierasz tylko skórkę, ostrożnie by nie obciąć całego fragmentu.
Mój lampion z dyni gotowy. Teraz Twoja kolej, powodzenia!
Ingredients
Directions
Zacznij od zaznaczenia sobie miejsca wokół łodygi z którego wytniesz wieko lampionu. Wybrana przeze mnie dynia była bardzo mała, dlatego też wieko wycięłam w odległości ok. 3 cm wokół łodygi. Zaczęłam od wbijania noża w odległościach około 2 cm po obrysowanej linii, a później połączyłam ze sobą nacięcia i mogłam z łatwością podnieść wieko za łodygę. Wieko oczyściłam z włókien, po czym zaczęłam wydrążać wnętrze.
Dynia zwyczajna ma mało miąższu, ale zawiera dużo pestek, które warto zatrzymać i wysuszyć. Dlatego też, oddzieliłam pestki od włókien. Włókna wyrzuciłam, a pestki włożyłam na 30 minut do piekarnika na temp. 50 stopni. Po wyschnięciu będą zdrową przekąską.
Gdy masz już pustą w środku dynię, narysuj wzór który chcesz wyciąć. Internet pełen jest inspiracji i gotowych przykładów. Nawet jeśli nie radzisz sobie z rysowaniem, wystarczy, że ściągniesz wzór wydrukujesz, nakleisz na dynie i natniesz wzdłuż linii. Przy nacinaniu przydaje się cienki i ostry nożyk do tapet, dzięki któremu łatwo zaprojektować linię cięcia, po której będziemy się wbijać w dynię. Ja w najpierw wbijam się w dynię po kawałku wycinając sobie małe kwadraciki, które łatwiej usunąć bez uszkadzania wzoru.
Kiedy już wytniesz otwory, w miejscach które mają pozostać, obierasz tylko skórkę, ostrożnie by nie obciąć całego fragmentu.
Mój lampion z dyni gotowy. Teraz Twoja kolej, powodzenia!

